Kultúra, gasztonómia, felelőségteljes turizmus

Ízek versek madárfütty

Ízek versek madárfütty

Csernobil 4-es Blokk - Militaris conglaturatio (Az szép szabadságra)

2017. február 22. - BassPoetry

Volt egyszer egy Cs.4.B. (Csernobil 4-es Blokk) nevű zenekar, rég volt...

Ennél is régebben volt egy Csernobil nevű Ukrán település, ahol szörnyű katasztrófa történt a 80-as években, máig jelképe a hatalmi nemtörődömségnek. Ennél is régebben volt egy Bocskai István nevű erdélyi fejedelem a XVII. században, aki végrendeletében 200 forintot hagyott egy Debreczeni Szappanos János nevű írástudóra, ki a nagyváradi káptalan levéltárosa volt. A pénzt a Magyar História megírására szánta a fejedelem, a mű el is készült, majd az évszázadok elsodorták, máig nincs meg. Fennmaradt viszont pár vers Debreczeni tollából, akiről gondolhatnánk, hogy afféle udvari bértollnok volt, ki megrendelésre, részleges objektivitással, az uralkodót illő és kívánatos színben fefltüntetve írta meg dolgait. Vajon megszolgálta-e Debreczeni Szappanos Uram a 200 forintot? Valamennyire biztos, már Bocskai megszólítása is első olvasatra rendben is van: "Magyarság javára törekedő jó urunk", de azért itt egy fontos szó az, hogy "törekedő".... Továbbiakban is apró szurkákat - ma úgy mondanánk beszólásokat - helyezett el szövegeiben, finomakat, mint a "Jaj, szegény magyarok, immár vígadnotok egyszer ideje volna!" Ezzel Debreczeni Szappanos megteremtette a burkolt politikai kriticizmust az irodalomban. Erre a XVII. századi jelenségre szépen ráköszön a XX. század végi "kamu" gyermekirodalom, mint például Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című zseniális könyve, mely úgy tudott elhelyezni vaskos társadalom kritikát, hogy a hatalomnak fogalma sem volt róla.

Grund Retro Találkozó (2017.03.18. Nagykáta Művház) három régi zenekarnak: a Rituális Rémtetteknek, Libodó Blues Bandnek és a Cs.4.B.-nek lesz a koncertje, utóbbinak talán utolsó.

A bejegyzés trackback címe:

https://basspoetry.blog.hu/api/trackback/id/tr1012281213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása